8 skvělých světových železničních výletů

Getty Images

Nejlepší železniční cesty na světě nabízejí zcela nový pohled na danou destinaci – od jízd venkovskou krajinou po putování mezi velkými městy.

Trať Expresu sjednocení, známá také jako Severojižní železnice, nabízí mimořádný výlet vlakem © Scenic Vietnam / Shutterstock


Cestování vlakem v sobě skrývá spoustu kouzla. Někdy je najdete ve vagonu – setkání se spolucestujícími, jídlo a spánek za zvuku ocelových kol svištících po kolejích pod vámi. A někdy je objevíte venku, v krajině, jíž projíždíte – dobrodružství, zážitky i vhled do duše národa.
Naše kniha Úchvatné cesty vlakem shrnuje nejkrásnější železniční výlety na světě. Následujících osm vlakových tratí patří rovněž k prvotřídním.

1. Expres sjednocení, Vietnam

Začátek – Ho Či Minovo Město; Konec – Hanoj; jezdí denně; Délka – 1726 km; Doba jízdy – 2 dny 
Některé železniční tratě vedou historickými městy, jiné podél nádherného pobřeží. Řada z nich má velkolepou historii a jedna nebo dvě jsou pozoruhodné díky barvitému osazenstvu na palubách vlaků. Linka Expresu sjednocení, známá také jako Severojižní železnice, splňuje všechna tato kritéria.
Jde o jednu z nejoblíbenějších tratí v jihovýchodní Asii – nabízející nejpůsobivější noční jízdu vlakem na světě – a její osudy jsou pevně spjaté s osudy země, kterou protíná. Neexistuje zajímavější způsob, jak se dostat do dvou sesterských metropolí Vietnamu, Ho Či Minova Města na jihu a Hanoje na severu, než po této trati dlouhé přes 1700 km. A neexistuje zajímavější způsob, jak prozkoumávat všechny ty krásy mezi nimi.

Vydejte se na koleje mimořádné panamerické trati © Amtrak

2. California Zephyr, USA

Začátek – Chicago; Konec – San Francisco; jezdí denně; Délka – 3924 km; Doba jízdy – 52 hod. 40 min.
Chcete-li si vychutnat malebnost severoamerického kontinentu, nic se nevyrovná vlaku California Zephyr společnosti Amtrak, který nabízí jeden z nejlepších železničních výletů v USA. Klasická třídenní trasa vede na své cestě z Chicaga do San Francisca, jež měří téměř 4000 km, přes prérie, pouště, Skalnaté hory a Sierru Nevada.
Scenerie je nádherná po celou dobu – zejména při pohledu ze salonního vozu s okny od podlahy ke stropu –, ale pokud můžete absolvovat pouze jednu část, zvolte strhující 298 km dlouhý úsek mezi Denverem a Glenwood Springs, kde vlak projíždí divočinou hlubokých a úzkých soutěsek v blízkosti pramenů řeky Colorado, kam nevedou jiné cesty. A co víc, Amtrak plánuje přidat další podobné noční vlaky.

Obohaťte své jihoamerické dobrodružství o cestu vlakem © SteveAllenPhoto / Getty Images

3. Železnice Jezero Titicaca, Perurail, Peru

Začátek – Puno; Konec – Cuzco; jezdí třikrát týdně; Délka – 388 km; Doba jízdy – 10 hodin
Železnice z Puna do Cuzca, která vede přes Altiplano od břehů jezera Titicaca až do tepajícího srdce hlavního města Inků, si razí namáhavou, ale malebnou cestu přes zasněžené vrcholky a vzrušující údolí And.
Cestující na palubě vlaku Perurail k jezeru Titicaca se mohou mezi popíjením v baru, zábavou a skvělým jídlem v restauraci kochat výhledem z otevřeného vyhlídkového vozu, zatímco se řítí přes majestátní peruánské pláně, míjejí stáda lam i jejich houževnaté chovatele v buřinkách a projíždějí odlehlými městy a vesnicemi.

Vystoupejte do Tibetu v pohodlí vlaku © Philip Yuan / Shutterstock

4. Expres Peking–Lhasa, Čína

Začátek – Peking; Konec – Lhasa; jezdí denně; Délka – 3750 km; Doba jízdy – 40 hodin
Vlak Z21, který spojuje futuristickou architekturu a císařské divy Pekingu se snovými kláštery a paláci ve Lhase, přenáší pasažéry od neonových světel městské Číny do kdysi odlehlé země mnichů s purpurovými rouchy, kde vzduch opájí vůní kadidla a svíček z jačího másla.
Během cesty na západ vlak vystoupá do výšky téměř 5 000 m a vyšplhá se na střechu světa: Tibetskou náhorní plošinu, kde projíždí kolem pasoucích se jaků, vlajících modlitebních praporků, zasněžených hor a nekonečné modré oblohy. Na palubě cestující srkají nudlové polévky a hrají karty se svými spolubydlícími z kupé.

Caledonian Sleeper nabízí efektní výhledy na Skotskou vysočinu © Joe Dunckley / Shutterstock

5. Caledonian Sleeper, Velká Británie

Začátek – Londýn (Euston); Konec – Fort William; jezdí denně; Délka – 819 km; Doba jízdy – 13 hod. 30 min.
Přesun ze sazemi zašpiněných předměstí a přeplněných betonových uliček v centru Londýna do svěžího vzduchu a vznosných výhledů Skotské vysočiny během jedné noční cesty vlakem je ztělesněním romantiky cestování po železnici.
Škoda jen, že celý zážitek – od klábosení v jídelním voze a šláftruňků v podobě single malt whisky přes ukolébání rytmem kolejí až po probuzení s výhledem na vysoké žulové vrcholy – jako by byl dílem okamžiku. I když je jízda relativně krátká, zejména ve srovnání s některými dálkovými trasami na tomto seznamu, je Caledonian určitě nejlepším britským železničním výletem. 

Vychutnávejte si krajinu mezi Oslem a Bergenem © stockstudioX / Getty Images

6. Bergensbanen, Norsko

Začátek – Oslo; Konec – Bergen; jezdí čtyřikrát denně; Délka – 496 km; Doba jízdy – 6 hod. 30 min. 
Tato nádherná trať patří pravděpodobně k nejkrásnějším železničním trasám v Evropě. Je jedním ze zázraků železničního stavitelství 19. století, ale přesto není mimo Norsko příliš známá. Během necelých sedmi hodin a 500 kilometrů jízdy vám odhalí celou škálu přírodních krás Norska: stoupáte kaňony, překonáváte řeky, prodíráte se horskými úbočími a projíždíte pustými ledovými krajinami. Všichni na palubu Bergensbanenu: hlavní linky do norské přírody.

TranzAlpine vede přes průsmyk Arthur’s Pass v horách novozélandského Jižního ostrova © plumchutney / Getty Images

7. TranzAlpine, Nový Zéland

Začátek – Christchurch; Konec – Greymouth; jezdí denně; Délka – 223 km; Doba jízdy – 4 hod. 30 minut
Cesta, která patří k nejkrásnějším a nejmalebnějším jednodenním výletům vlakem na světě, trvá necelých pět hodin a zahrnuje velmi odlišné mikroklimatické oblasti Jižního ostrova Nového Zélandu. Zážitek z jízdy vlakem TranzAlpine začíná v Christchurchi, poté přejedete přes Canterburské pláně a rychle vystoupáte do zasněžených hor Jižních Alp.
Poté, co se pokocháte několika z nejodlehlejších horských oblastí země, sjedete vzrušujícím tunelem a vynoříte se mezi jezery, potoky a deštnými pralesy západního pobřeží Jižního ostrova. Na nezávislé cestovatele tady čekají další nádherné pobřežní a vysokohorské scenerie.

Při jízdě po železnici Tazara můžete sledovat, jak vám svět otevírá náruč © Alex Saurel / Getty Images

8. Železnic Tazara, Tanzanie a Zambie

Začátek – Dar es Salaam; Konec – Kapiri Mpoši; jezdí dvakrát týdně; Délka – 1860 km; Doba jízdy – 46 hodin
Na kontinentu, kde je pomalost v popisu práce, nikoho moc nepřekvapí, když 46hodinová jízda na 1860 km dlouhé trase z tanzanského přístavního města do zambijského New Kapiri Mposhi často trvá mnohem déle. Na druhou stranu jen málo vlaků na světě nabízí šanci – a měli bychom zdůraznit, že je to spíše šance než záruka – spatřit ze svého sedadla velkou zvěř. A přesně to Tazara (Tanzanská a zambijská železniční správa) dělá.
Pro mnohé však není vrcholem cesty ani krajina, ani divoká zvěř: je to možnost strávit dva dny pozorováním každodenního života z okna a užít si hluk a chaos, když vlak zastaví, ať už plánovaně, nebo neplánovaně.

Zaujaly Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Nejlepší místa, která navštívit v březnu 2024

Další článek

Letem světem - Polsko