Belize versus Kostarika - který ze středoamerických skvostů je pro vás ten pravý?

Střední Amerika v každém ročním období ohromuje nádhernými plážemi, vzrušujícími túrami, starobylými ruinami a především mimořádnou krásou přírody.

 Bělostné písky ostrova Ambergris Caye v Belize, nebo vodopády v džungli Kostariky? © iStock; Stocksy

 

Až budete přemýšlet o cestě do této oblasti malých zemí a obrovských požitků, na prvním místě vašeho seznamu dozajista skončí dvě z jeho nejlákavějších destinací: Belize a Kostarika.
Protože se však necítíme kompetentní k tomu, abychom doporučili jednu z nich na úkor druhé, rozhodli jsme se tuto otázku svěřit dvěma odbornicím, které se vyjádří ke každé z nich.

Raději Belize

Carolee už téměř 30 let nazývá Belize domovem. Žije tu, píše a objevuje tuto zajímavou destinaci jako autorka cestovatelské literatury na volné noze.
Zeptejte se sami sebe: proč jsou Kostaričané (jimž se říká Ticos) trochu otrávení z maličkého Belize, které má sotva poloviční rozlohu? Možná proto, že jejich země, dlouho známá jako hlavní město dobrodružství ve Střední Americe, našla zdravou konkurenci v podobě mladšího, divočejšího a anglicky mluvícího bratránka. 

Nejpůsobivější pohled na Velkou modrou díru je ze vzduchu © Getty Images / iStockphoto

 

Belize bylo dřív možná stydlivé. Ale teď? Skromnost jde stranou, když máte Great Blue Hole (Velkou modrou díru) – viditelnou z vesmíru – nebo Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary, jedinou jaguáří rezervaci na světě. A i menší zajímavosti září: v dokumentárním filmu o divoké přírodě byla Zoo v Belize nedávno označena jako „nejlepší malá zoo na světě“.
Ticos vám neřeknou, že necelé dvě hodiny cesty odtud se rozkládá druhý nejdelší bariérový útes na světě, který se v délce 300 km táhne podél celého pobřeží Belize. Po pravdě v Belize není nic daleko a krátké vnitrostátní cesty letadlem lze považovat za mimořádné vyhlídkové lety.

Kdo potřebuje sopečné ostrovy, když Belize má 400 ostrůvků zvaných cayes (vyslovuje se „kís“), tvořených korálovými útesy. Všechny obklopují průzračné mělčiny s písčitým dnem a jejich rozměry sahají od malých písečných flíčků, jako je Sergeant’s Caye, po plnohodnotná samosprávná města jako Ambergris Caye s délkou kolem 40 km. Ubytování v Belize je butikové, nabízející vše, od ekologických chatek a letovisek v deštném lese po soukromé ostrovy, k nimž patří Manta Island a Ray Caye. 

Pláže u obce Placencia nikdy nezklamou © Getty Images / iStockphoto

 

Nelze se divit, že UNESCO označilo Belizský bariérový útes za výjimečný přírodní systém: při potápění a šnorchlování tu poznáte bezkonkurenční podmořský život. Lighthouse, Glovers a Turneffe jsou tři belizské nedotčené korálové atoly – tři z celkem čtyř na západní polokouli.

Nádherné, nepřeplněné pláže v Belize zaženou jakoukoli touhu po tichomořských vlnách – na poloostrově Placencia se táhnou cukrové zlatavé pásy v délce 26 km a na cayes je písečný prašan tak jemný, že se do něj můžete zabořit víc než po prsty u nohou. Na rozdíl od Kostariky nebudete muset za přístup platit farmářům (a vlastně nikomu) a klidné vlnky umožňují celoroční klidné brouzdání vodou. Počítejte s tím, že zejména na Caye Caulker uslyšíte napomenutí, abyste „zpomalili“ – a také spoustu kreolštiny, místního dialektu, kterým se pomalu nemluví nikdy. Protože však všichni mluví anglicky, můžete se na cestu zeptat, aniž si zlámete jazyk. 

U jedné z více než 600 mayských památek v Belize se můžete zamýšlet nad minulostí © Getty Images / iStockphoto

 

Zvětralé chrámy více než šesti stovek starobylých mayských nalezišť stojí v pěti okresech Belize. A v tom šestém se můžete vydat na zip-line přes Stann Creek District, slaňovat vodopády a procházet stezky zarostlé obřím kapradím v majestátním Mayském pohoří. Pak se vydejte dolů: pětihektarový jeskynní systém Chiquibul je nejdelší ve Střední Americe – ale nasadit si čelovku a prohlédnout si krápníky, jeskynní perly a kamenné lustry můžete pěšky, na kánoi či jiném plavidle v kterékoli z více než tří set belizských jeskyní.

Seznámit se s příjemným životním stylem Belize můžete mnoha způsoby. Představte si čirou závrať při muškaření v božské toledské lokalitě Permit Alley. Nebo lekce bubnování, které přecházejí v mejdany na pláži v Hopkinsu. Nebo jak si budete užívat slunečního světla poté, co po pás ve vodě prozkoumáte mayskou posvátnou podzemní jeskyni Actun Tunichil Muknal, již smíte zachytit pouze vlastníma očima. Nebo vodopád Thousand Foot Falls se zvířenou vodou řítící se z výšky 488 metrů, jejíž odlesky jsou úchvatné, oslnivé a vzrušující i z dálky. 

Při mejdanech v Hopkinsu nesmějí bubny chybět © Getty Images

 

Dušené kuře s kořením annatto (oreláníkem barvířským), měkoučké smažené taštičky, jimž se říká fry jacks, a pikantní polévka chimole černá jako uhel: zdejší fúze středoamerické a karibské kuchyně vás uchvátí. (A určitě je chutnější než klasická rýže s fazolemi.) A na každého milovníka kostarické kávy připadá jeden obdivovatel oceňované belizské čokolády. 
Stačí jediná ochutnávka maličkého Belize, a budete závislí.

Jednoznačně Kostarika

Mara pracuje pro Lonely Planet jako spoluautorka průvodce Kostarikou – zemí, po níž cestuje a píše o ní téměř tři desetiletí.
Když jsem v roce 1996 poprvé zavítala do Kostariky, vydala jsem se nejkratší cestou na poloostrov Osa v naději, že se dostanu do deštného pralesa a uvidím divoká zvířata. Opice mě nezklamaly a já si tento divoký a nádherný kout země zamilovala. Rozlehlé přímořské lesy, rozkošní papoušci ara skřehotající ve větvích, rustikální, ale luxusní ekologické bungalovy: byla jsem závislá – a chtěla víc.

Po téměř třiceti letech a prozkoumání každého kilometru této neuvěřitelné země na šíji mohu zodpovědně říci, že všechny její oblasti stojí za objevování: od pláží na obou pobřežích po majestátní horské pásmo, které se táhne celým středem; od suchých přes deštné po mlžné lesy – a všechno mezi tím. 
Roztomilé maličké Belize může tomuto zázračnému kraji biologické rozmanitosti konkurovat jen stěží.

Kostarika je ráj pro aktivní (i pasivní) milovníky přírody © Luis Herrera / Stocksy United

 

Některé oblasti Kostariky jsou samozřejmě rozvinutější a turističtější, ale vzhledem k množství míst, jež můžete v tomto prázdninovém ráji navštívit, se rozhodně nedá mluvit o nadměrném turismu. V současné době chrání tato prozíravá země úctyhodných 28 % svého pevninského území a 30 % svých teritoriálních vod formou národních parků nebo soukromých rezervací. Na otázku, zda jsou některé vyhledávanější destinace během vrcholné sezony přeplněné, po pravdě odpovídám, že ano. Ale existuje mnoho dalších míst, která stále působí jako neobjevená. Nemusíte být zrovna Francis Drake, abyste našli opuštěnou pláž nebo prázdný kus divočiny k prozkoumání.

V Kostarice potkáte divoká zvířata i bez hledání © Getty Images / iStockphoto

 

Díky ochraně souše i vody zachovává Kostarika přirozené prostředí neuvěřitelnému množství živočichů. A nejsou to jen opice (i když zdejší čtyři druhy jsou opravdu okouzlující). Uvidíte tu také usměvavé lenochody, nosaté nosály, svérázné aguti, hladové mravenečníky, těžkopádné tapíry, vyhřívající se leguány, zubaté kajmany a nesčetná další zvířata. V těchto končinách poletuje neuvěřitelných 850 druhů ptáků. Kostarická fauna je hlavní atrakcí země a vy ji můžete spatřit v jejím přirozeném prostředí. Po pravdě ji nejspíš uvidíte, i když ji nebudete hledat. 
Nu, a v Belize je velkou atrakcí zdejší zoo.

Chodíte rádi na pláž? Myslela jsem si to. Kostarika má na dvou rozdílných pobřežích více než 200 pásů s plážemi pro surfování, šnorchlování, plavání nebo jen opalování. (Zdůraznili jsme, že zdejší podmínky pro surfování patří k nejlepším na světě?) Jsou tu divoké opuštěné pláže lemované hustým pralesem i civilizovanější pláže s lehátky a plážovými bary. Ostatně země se nejmenuje „bohaté pobřeží“ pro nic za nic.

Daleko od pobřeží se mlžné lesy šplhají až k efektním sopečným vrcholům © Gemma Can Fly / Stocksy United

 

Vydáte-li se dál od pobřeží, krajina se dramaticky promění a začne stoupat do bujně porostlých hor, jež jsou pro tuto zemi charakteristické. Řada ohromujících sopečných vrcholů láká návštěvníky, aby nahlédli do jejich dýmajících kráterů a smočili se v termálních jezírcích. Mlžné lesy – se závojem mlhy a přetékající mechy a lišejníky – zvou průzkumníky k výhledům přes vrcholky stromů a koupání pod nádhernými vodopády. Nejvyšší vrchol země, Cerro Chirripó, odmění návštěvníky překrásnými výhledy na obě pobřeží. 
Maličké Mayské pohoří v Belize se s těmito majestátními krásami může těžko srovnávat.

Země se nejmenuje „bohaté pobřeží“ bez důvodu © Raymond Forbes LLC / Stocksy United

 

Přitažlivost Kostariky nejlépe vystihují dvě slova: pura vida. Čirý život. Tento výraz uslyšíte při každé návštěvě a je upřímným přáním, abyste si pobyt ve zdejším novodobém ráji užili. Je to pozdrav, přitakání i stav mysli, odrážející pochopení a uznání úchvatnosti světa přírody i naší role v něm. 
Určitě lepší než „raději Belize“.

Zaujaly Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Objevte top 5 míst, kam vyrazit v létě

Další článek

Mostar - město, které postavilo most mezi Východem a Západem

Související články

Články

Národní park Chiloé – přírodní klenot Chile

Ostrov Chiloé má osobitou pověst - místní rybáři zde žijí svým způsobem odtrženi od zbytku Chile, poměrně moderní a civilizované země a návštěvníci tu tedy mohou najít pořádnou porci historie, tradic a folkloru. Stejnojmenný národní park je pak nádhernou ukázkou bujícího a místy až neprostupného deštného pralesa a nedotčené a drsné přírody vůbec. Uvítání v Chile Národní park Chiloé se stal vlastně hned naším prvním cílem po příletu do Chile, nepochybně jedné z nejrozmanitějších zemí planety. Po celodenním, přesto nečekaně komfortním přejezdu autobusem ze Santiaga do Puerto Montt míříme dalším spojem do hlavního města ostrova, Castra. Jediný…

Články

Ekvádor - země několika tváří

Ekvádor. Země relativně malá na to, kolik různorodostí se v ní skrývá. Přestože se jedná o jednu z nejmenších zemí Jižní Ameriky, čekají na vás studené vysoké hory, deštné pralesy Amazonie i horké písečné pláže Pacifiku. Jak si tedy dovolenou v této zemi naplánovat? Doprava Letecky se z Evropy dostanete do hlavního města Quito, které bylo i pro nás výchozím bodem pro cestování. Nachází se zde několik autobusových nádraží odkud jezdí linky do celého Ekvádoru i jiných zemí. Těšte se na komfortní autobusy s klimatizací, které jezdí relativně na čas za cenu cca 1USD/hod.…

Články

Mexický kaleidoskop zajímavostí

Vyjmenovat všechny krásy Mexika je stejně nemožné, jako spočítat hvězdy v noci na obloze: stále slunné letovisko Acapulco, indiánské pyramidy v Chichén Itzá, podmořské jeskyně v Dos Ojos, katedrála v Guadalupe, muzea a galerie v Mexico City, průzračná, tyrkysově zbarvená a nádherně čistá mořská voda na všech plážích a mnoho dalších, stejně přitažlivých zajímavostí i památek najdete právě zde – ve středoamerické zemi, v níž si můžete naplno užít jak slunce, tak i příjemně teplou vodu Karibiku i Tichého oceánu. Každá pláž v Mexiku, katedrála, park, domorodý trh, archeologické naleziště, hacienda… to vše zde upoutává svým půvabem. Potřebujete si odpočinout? Zapomenout na shon? Sotva najdete lepší místo než Mexiko. Objednejte si zájezd do Mexika, vypněte mobilní telefon a odleťte s někým, koho milujete, alespoň…

Články

7 důvodů pro Kostariku

Zavítejte do exotiky, kde se vedle vás budou probouzet vřešťani a místní vás naučí ryzímu životu... Exotická Kostarika se vám postará o nevšední zážitky. Stačí se naladit na místní pohodovou notu, projít se po pobřeží, v džungli i okolo sopek a jednoduše žít!  1. Dva oceány Na úzké nudli mezi severoamerickým a jihoamerickým kontinentem, na odvěké obchodní cestě ze severu na jih a z východu na…