Nejlepší místa, která navštívit v dubnu 2024

LP

V dubnu se po celém světě mění roční období, a tak je tento měsíc ideální dobou k poznávání starověkých divů, podnikání vzrušujících dobrodružství a ochutnávání čerstvých místních produktů.

V Dominice se v dubnu podívejte na vodopády Wavine Cyrique Falls © Kyle Monk/Getty Images 

 

V dubnu se po celém světě mění roční období, a tak je tento měsíc ideální dobou k poznávání starověkých divů, podnikání vzrušujících dobrodružství a ochutnávání čerstvých místních produktů.
Popadněte proto svůj cestovní pas, sbalte si zavazadlo a vyrazte za jedinečným, neopakovatelným dobrodružstvím. Přinášíme vám průvodce po nejlepších destinacích, které můžete v dubnu navštívit.

Nejlepší místa, kam v dubnu vyrazit za divoce žijícími zvířaty a přírodou

Poblíž ostrova Dominika můžete zahlédnout migrující keporkaky © Wild Horizons / Getty Images

Dominika

Proč teď? Kvůli teplému počasí a pozorování živočichů na ostrově proslulém divokou přírodou. 
Dominika není stejná jako jiné karibské země. Černý písek, bujná džungle, pouze malé množství nablýskaných turistických středisek – to je tropický ráj, jak ho zamýšlela příroda, rustikální a autentický. Ostrov je skvělým místem pro pěší turistiku (což není v této oblasti obvyklé). Pravděpodobně ještě lepší je pro pozorování obrovských mořských tvorů: celoročně zde žije kolem 200 vorvaňů obrovských, dále sviňuchy a delfíni, zatímco v určitých měsících kolem ostrova proplouvají migrující keporkaci (leden–duben) a připlouvají k němu hnízdit čtyři druhy mořských želv – kožatky velké, karety obecné, karety obrovské a karety pravé (březen–říjen). 

Kvetoucí sakury v Soulu © Anthony Wallace / Getty Images

Jižní Korea

Proč teď? Kvůli překrásným rozkvetlým sakurám a štědré dávce kultury.
Myslíte, že jsou kvetoucí sakury typické pouze pro Japonsko? Budete muset své mínění poopravit. Stejně oslnivou podívanou přináší s příchodem jara i Jižní Korea. V dubnu se v jejím hlavním městě Soul pořádá celá řada festivalů a dalších událostí spojených s květy; toulejte se pod pohádkovými kvetoucími stromy u jezera Seokčon (Seokchon), na ostrově Jeouido (Yeouido) a kolem paláce Čchangdokkung (Palác nejvyšší ctnosti; Changgyeonggung) z 15. století. Když už budete v Soulu, neměli byste opominout ani jeho neuvěřitelnou gastronomickou scénu. Dále na jih, nedaleko Pusanu (Busan), leží přístavní město Činhe (Jinhae), v němž se konají nejrozsáhlejší slavnosti kvetoucích třešní. V Kjongdžu (Gyeongju) se začátkem dubna pořádá každoroční maraton Třešňových květů (Cherry Blossom). Toto bývalé hlavní město starověkého království Silla se honosí větším množstvím chrámů, hrobek, pagod a paláců než kterékoli jiné město v zemi.

Nejlepší místa, kam v dubnu vyrazit za dobrodružstvím

Navštivte naleziště starověkého města Petra © Oleh Slobodeniuk / Getty Images

Jordánsko 

Proč teď? Abyste zažili pouštní dobrodružství v těch nejlaskavějších teplotách.
Kompaktní Jordánsko nabízí naprosto vše. Starověké divy? Navštivte skalní město Petra, staré dva tisíce let, nebo křižácký hrad v Keraku. Zajímavé městské památky? Prohlédněte si římské památky v Džaraši (anglicky Jerash) nebo súky v Ammánu. Toužíte po úchvatné krajině? Vydejte se tábořit do nadpozemské pouště Vádí Ram (Wadi Rum; známé jako Měsíční údolí). Překvapivější je, že Jordánsko může být také plné zeleně – zejména v tomto období. V dubnu je nízká vlhkost vzduchu i malé množství srážek, teploty se pohybují kolem příjemných 20–23 °C, centrální údolí jsou po zimních deštích svěží a všude kvete luční kvítí. Zejména v Adžlúnské lesní rezervaci (Ajloun) kvetou jahody a skalní růže, zatímco v oázách v rezervaci Dana září květy oleandru a štěbetají ptáci. Také si můžete prohlédnout rozlehlé naleziště Petra, aniž byste se zapotili. 

Vydejte se na túru přes travnaté kopce Dračích hor © iStock

KwaZulu-Natal, Jihoafrická republika

Proč teď? Kvůli stálému počasí, impozantním horám, pohnuté historii a velkým savcům. 
Za vynikajícím všestranným poznáním Jižní Afriky se vydejte do provincie KwaZulu-Natal. Nabízí zlatavé písečné pobřeží Indického oceánu, nejvyšší vrcholy země a skvělé parky s velkými zvířaty. Provincie je také prosycena dějinami, zejména krvavými šarvátkami během války Britů se Zuluy v roce 1879. Do zdejší historie nejlépe proniknete na organizovaných výletech s průvodcem na bojiště Isandlwana a Rorke’s Drift. Pokud však skutečně chcete vědět, kam se vydat, podívejte se na naši sérii Where Locals Go o Jižní Africe. Nejlépe si vše užijete v této době, kdy je na jižní polokouli podzim, počasí je stále teplé (24 °C) a obloha bez mráčku. Stálé podmínky jsou obvykle i v Dračích horách (afrikánsky Drakensberg) s ostrými špičatými vrcholy, kde se před vámi otvírá svět nádherných pěších túr všech úrovní obtížnosti, vedoucích kolem geologických amfiteátrů, jezírek a vodopádů, impozantních skalních věží a skalního umění Sanů. 
Nejlepší místa, kam v dubnu vyrazit za kulturou

Ochutnejte pivo v Triple Crossing Brewing © Michael Simon Photography / Richmond Region Tourism

Richmond, Virginie, USA

Proč teď? Abyste pozvedli sklenici a připili si na lepší podnebí.
V hlavním městě Virginie panuje čilý ruch – a není to jen příchodem jara (ačkoli v dubnu je zde skutečně krásně). Rozmach tvůrčí energie dodal hezkému, ale staromódnímu „říčnímu městu“ novou vitalitu. Vzkvétající barová scéna vysloužila Richmondu přezdívku „americké město piva“. Skutečně, ve městě najdete více než 20 řemeslných pivovarů, které lze navštívit na trase Richmond Beer Trail. Pokud nepatříte k milovníkům piva, možná vás potěší, že Richmond má také rozvíjející se koktejlovou scénu. Objednejte si něco báječného v podniku The Jasper, který svým stylem připomíná ilegální bary z dob prohibice, nebo se usaďte v klasickém baru Fuzzy Cactus. 

Překrásné schodiště na Piazza di Spagna (Španělské schody) na jaře v záplavě pestrobarevných květin © iStock

Řím, Itálie

Proč teď? Navštivte Věčné město při příležitosti jeho narozenin. 
Milovníci historie možná rádi navštíví Řím v době, kdy bude slavit své narozeniny. Věčné město bylo založeno 21. dubna 753 př. n. l. a každoroční oslavy zahrnují rozmanité akce, světelné show a úchvatné ohňostroje. Pomineme-li slavnosti, duben a květen jsou báječnou dobou k návštěvě města. Řím je plný historických památek, jejichž prohlídka je mnohem příjemnější za mírnějšího jarního počasí (15–20 °C) než uprostřed zimy nebo během letních veder. Ve městě vás také čeká menší ruch a shon (a o něco nižší ceny) a sezonní turistické atrakce jsou již otevřené. Můžete se toulat ulicemi a zaskočit do některého z pěti obchodů, které doporučuje Lonely Planet, a koupit si něco hezkého či chutného. Nabídky jídel navíc oplývají tak znamenitými jarními produkty, jako jsou artyčoky a chřest. Typickým pokrmem tohoto období je římská specialita vignarola, kombinující hrášek, boby, hlávkový salát a artyčoky.

Nejlepší místa, kam v dubnu vyrazit za jídlem a pitím

Naobědvejte se pod kvetoucími bugenvileami v restauraci Nafplio © George Pachantouris / Getty Images

Peloponés, Řecko

Proč teď? Pochutnejte si na skvělém jídle za příjemně teplého počasí.
Hornatý poloostrov Peloponés, tvořící nejjižnější část pevninského Řecka, kdysi býval spartským srdcem oblasti. Má bohatou historii, stejně jako fantasticky úrodnou půdu. Přijeďte tedy na jaře, kdy je mírné a slunečné počasí, a za příjemných teplot (průměrné maximum 21 °C) si prohlédněte ruiny starodávných měst – Olympie, Mykén, Epidauru – a dopřejte si hojnost jídla. Zdejší speciality zahrnují rozmanité lahůdky, od černých oliv Kalamata po lilek Tsakoniki, od pečeného selete po vanilkový jedlový med z horské oblasti Menalon, který byl zařazen na seznam zboží s chráněným označením původu. A co je ještě lepší, cestovní ruch se zde více zaměřuje na komunitu než na masový trh. Gastronomické výpravy pořádané místními rodinami, penziony a taverny vám umožní skutečně poznat autentické chutě. Také víno je dobré: ochutnejte skvělá červená vína z vinařské oblasti Nemea a sladké bílé víno Malvasia z vinařství Monemvasia.

Prohlédněte si vinařství v oblasti Martinborough © Camila Rutherford

Wairarapa, Nový Zéland

Proč teď? Pozvedněte skleničku jinde než v hlavním městě.
S příchodem sezony vinobraní, kdy je vinná réva připravena ke sklizni a svahy planou podzimními oranžovými odstíny, pozvedněte sklenku jako pravý obyvatel Wellingtonu. Vinařský region Wairarapa, vzdálený od hlavního města Nového Zélandu pouhou hodinu jízdy na severovýchod, má podobné podnebí jako Burgundsko a divokou, venkovskou atmosféru dosud neprobádané oblasti.

Vydejte se do okouzlujícího starého města Martinborough, ležícího v samém srdci místního vinařského regionu. Ze zdejších rodinných vinic pochází Pinot Noir nejvyšší kvality. Vlastní restauraci tu má Luna, k menším producentům vína patří Nga Waka a Schubert. K dispozici jsou gurmánské výpravy a prohlídky oblasti zaměřené na vhodné párování jídla a vína, které kombinují návštěvy některých z více než dvaceti místních vinařství. Kromě ochutnávání zdejších vín lze popíjet i piva z místních řemeslných pivovarů a dopřát si obložený talíř prvotřídních sýrů. Můžete se také sami projet na kole mezi vinicemi – vinné sklípky jsou příhodně blízko a na kole snadno přejedete od jednoho k druhému.

Zaujaly Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

 
 

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

14 nejlepších míst, která navštívit ve Skotsku

Další článek

Letem světem Nepál

Související články

Články

10 důvodů, proč jet (znovu) do New Yorku

Město, které nikdy nespí, toho za poslední rok zvládlo opravdu hodně. V roce 2014 odhalilo muzeum 9/11 Memorial svou desetitisícovou sbírku artefaktů, byla dokončena poslední část High Line a poprvé od roku 1910 se návštěvníci Coney Islandu mohou projet na horské dráze. Děje se tu tolik fascinujících věcí, že dokonce i velryby se vracejí. Na konci května 2015 se na Dolním Manhattanu otevře vyhlídková plošina nejvyšší budovy na západní polokouli. Nikdo nepotřebuje záminky, aby si zamluvil let do New Yorku na tento rok – nicméně deset vám jich přinášíme. Vyhlídka One World Observatory Největší (nebo alespoň nejvyšší) událostí roku…

Články

Top 10 měst dle Lonely Planet pro rok 2024

Při příležitosti 50. výročí Lonely Planet přinášejí naši experti své tipy, jak tuto událost oslavit návštěvou některých z top 10 městech. TOP MĚSTA Nairobi, Keňa Keňské hlavní město se hlásí o svůj nárok jako globální centrum kultury, které je plné nezapomenutelných cestovatelských zážitků. Město již nedbá na koloniální pohledy a je hrdé na svůj jedinečný rytmus, dynamickou řadu restaurací, vozíků s jídlem a kaváren a neustále se…

Články

Nejlepší místa, která navštívit v březnu 2024

Bez ohledu na to, co hledáte, je březen vhodnou dobou, kdy vyrazit na cestu. Poznejte některá z těch nejlepších míst, kam se v březnu vydat.  Sakury ozdobné v plném květu v japonském Naganu © Getty Images Na severní polokouli přichází v březnu jaro a řada oblíbených destinací se začíná probouzet ze zimního spánku, do něhož upadla během mrazivého mimosezonního období – s přidaným bonusem, že je dosud nezaplavují davy návštěvníků. Mezitím…

Články

TOP cestovatelské zážitky pro rok 2024

Cestování = zážitky. Souhlasíte? Zajeďte si pro novou kapitolu vaší knihy života, která bude obsahovat dobrodružství, splněné sny i poznání. Miroslav Horníček kdysi řekl: „Zážitky se nedají sčítat, zážitek nemá délku a šířku. Má – anebo nemá – jen hloubku.“ Není proto důležité odškrtávat ze seznamu přání jednu destinaci za druhou, ale vybírat ty, kde vás čekají skutečné zážitky. A jaké to podle průvodců Radynacestu.cz  1.    Grónsko: Porozumět…