Už nemáte chuť na růžové víno? Neláká vás pivo z řemeslných minipivovarů? Není třeba se stresovat. Nejnovější módou jsou ochutnávky tvrdého alkoholu vyrobeného z místních surovin v regionálním mikrolihovaru. Počínaje oceňovanými giny v Austrálii, vyráběnými jen v omezeném množství, a konče rašelinnou jednodruhovou (single malt) whisky v severním Japonsku a experimentální vodkou v USA, nedá se popřít, že přichází doba malých řemeslných lihovarů.
Box Distillery, Ådalen, Švédsko
Malý lihovar Box Distillery (boxwhisky.se) stojí na kraji hustého lesa na břehu velkolepé řeky Ångermanälven v odlehlé oblasti na severu Švédska. Prostředí je skutečně malebné. Díky křišťálově čisté řece, v níž každou sekundu proteče 500 000 litrů studené horské vody, a značným teplotním rozdílům v regionu se zde vyrábí nejosobitější whisky ve Skandinávii. V období od června do srpna nabízí Box Distillery denně možnost prohlídky závodu, má také restauraci a bar.
Industry City Distillery, Brooklyn, USA
Vodka z téměř vědeckých laboratoří! Industry City Distillery (industrycitydistillery.com) sídlí v prostorách Industry City v Brooklynu a k výrobě vodky z cukrové řepy uplatňuje přímo vědecký přístup. Veškeré vybavení bylo zhotoveno v areálu a výsledkem je skutečně experimentální přístup k destilaci. Chtěli byste si vychutnat koktejl s výhledem na záliv? V ochutnávkové místnosti Industry City probíhá degustace koktejlů v pátek a v sobotu od 16 do 22 hodin.
Yoichi Distillery, Hokkaidō, Japonsko
Japonské druhy whisky najdete v celé řadě nejlepších barů na světě. Nikka Whisky – v roce 2015 získala mezinárodní cenu International Distiller of the Year – vyrábí mnohé ze svých oceňovaných rašelinných jednodruhových whisky v lihovaru Yoichi Distillery. Hezký lihovar, který se nachází poblíž Sappora na jihu ostrova Hokkaidō, obklopují hory a Japonské moře. Při organizované prohlídce lihovaru ochutnáte až tři druhy směsné whisky; možné jsou i individuální prohlídky.
The Botanist, Islay, Skotsko
Skotsko je možná domovem whisky, ale na skotském ostrově Islay, patřícím do souostroví Vnitřní Hebridy, najdete mikrolihovar, který vyrábí jedinečný gin pomalu destilovaný s ručně nasbíranými místními bylinami (thebotanist.com). Veškeré použité přísady jsou natrhány na pobřeží, na kopcích a v bažinách tohoto úrodného ostrova. Pro dokonalý zážitek nahlédněte do procesu destilace a seznamte se s filozofií podniku.
Four Pillars, Healesville, Austrálie
Tento malý sofistikovaný lihovar, který razí cestu mikrolihovarům v Austrálii, leží v srdci vinařské oblasti v australském státě Victoria a nabízí lahodnou alternativu k hojným vinným sklepům v regionu Yarra Valley. Four Pillars (fourpillarsgin.com.au) se věnuje výrobě ginu s původními australskými bylinami, jako je myrta citronová a tasmánský pepřovník. Degustační místnost lihovaru Four Pillars, vzdáleného hodinu cesty autem z Melbourne, směle konkuruje mnoha sklípkům v této vinařské oblasti.Sipsmith, Londýn, Anglie
Sipsmith Distillery (sipsmith.com) je jedním z pěti licencovaný lihovarů v oblasti Londýna a od roku 1820 první, jemuž byla udělena místní licence na používání měděné destilační kolony. Tento řemeslný specialista vyrábí gin a vodku v malých sériích s odkazem na anglickou přírodu. Například znamenitý trnkový gin z produkce lihovaru Sipsmith zraje na vrstvě plodů trnky, jež mu dodávají jedinečný odstín červeného burgundského vína. Tento gin jednoduše musíte ochutnat! Rezervujte si prohlídku předem a zúčastněte se vybraných víkendových večerů.
64° Reykjavík Distillery, Reykjavík, Island
Specialitou lihovaru 64° Reykjavík (slippbarinn.is) je výroba vynikajících lihovin z bobulí subpolárního pásma. Plody se sbírají ručně v divoké přírodě Islandu. V nabídce jsou pálenky z malých, šťavnatých plodů šichy černé, která roste v subpolární tundře, a tradiční islandská kořalka brennivín, velmi silná lihovina, ochucená semeny kmínu a děhelu. Palírna není otevřená pro návštěvníky, ale její báječnou pálenku můžete ochutnat v v reykjavickém baru Slippbarinn, nejlepším koktejlovém baru na Islandu.
Glendalough Distillery, Glendalough, Irsko
Glendalough (wicklowheather.ie), první řemeslný lihovar v Irsku, založilo pět přátel. Udržuje irské lihovarnické dědictví obnovenou výrobou pálenky poitín („voda života“). Poitín kdysi vyráběli mniši, ale Karel II. Stuart jeho produkci v roce 1661 zakázal, takže upadl v zapomnění. Glendalough dnes pálenku vyrábí ve třech druzích podle množství alkoholu: Premium Irish, Sherry Cask Finish a Mountain Strength. Lihovar nenabízí degustace, ale poitín můžete ochutnat v nedaleké restauraci The Wicklow Heather ve vesnici Laragh.
Poli 1898, Benátsko, Itálie
Ne všechny řemeslné lihovary jsou novými hráči na trhu. Rodinný podnik Poli (poligrappa.com) vyrábí výbornou pálenku grappa v samém srdci Benátska již více než století. Klíčem k úspěchu této vyhledávané grappy jsou použité suroviny a okamžitá destilace kvalitní směsi s použitím kombinace tradiční destilační kolony a destilačního zařízení s vodní lázní. Poli nabízí prohlídky s průvodcem.
Hartfield & Co, Kentucky, USA
Většina milovníků tvrdého alkoholu zná dobře trasu Kentucky Bourbon Trail, která zahrnuje báječné malé lihovary, jimiž jsou poseté zdejší lány lipnice. Hartfield & Co (hartfieldandcompany.com), první lihovar od zrušení prohibice, jemuž byla v zemi bourbonu udělena licence, se pyšní používáním surovin z území do vzdálenosti 16 kilometrů od podniku. Jde o řemeslný lihovar v tom nejlepším slova smyslu. Sobotní organizovaná prohlídka „County Tour“ zahrnuje seznámení s výrobními procesy v lihovaru Hartfield a končí ochutnávkou.Hartfield jsou řemeslné palírny a ikonické místo na Kentucky Bourbon Trailu © Hartfield & Co
Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet.
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.